joi, 14 februarie 2008

Valentine's day

Sărbătoarea din ziua de azi este asociată cu schimbul reciproc de scrisori de amor în formă de "valentine". Simbolul valentinelor moderne includ inimioare si imagini cu înaripatul Cupidon. Începând cu secolul 19 practica schimbului de astfel de scrisori a dus la producerea în masă a felicitarilor.

marți, 12 februarie 2008

Lumea culorilor

Cu toţii avem una sau mai multe culori preferate.Ştim oare care este semnificaţia lor şi de ce le agreem mai mult decât pe celelalte?
Albastrul reprezinta singuratate, tristeţe, depresie, întelepciune, încredere, loialitate. Când porţi albastru la interviurile pentru angajare arăţi că eşti o persoana loială şi capabilă să se dedice binelui firmei.
Albastrul este una din cele mai populare culori în ceea ce priveşte îmbracamintea. Asocierea sa cu mancarea trebuie să se facă însă cu foarte multă atenţie - ea reduce apetitul şi crează repulsie.
Roşu simbolizează căldura, foc, pasiune, entuziasm şi agresiune. El poate mări presiunea sângelui şi ritmul respiraţiei. Are efectul de a stimula oamenii să ia decizii în mod rapid şi creşte speranţele.
Rou captează atenţia. Cuvintele şi obiectele care au această culoare sunt imediat observate. Ele sunt deseori utilizate în decorarea interioarelor.
Hainele rosii pot da senzatia de vivacitate si putere, dar si pe cea de conflict, agresiune.
Rozul
este cea mai romantică şi afectivă culoare. Această culoare te linişteşte. Studiile au arătat că rozul calmează şi îmbuneazş sentimentele.
Negrul
este o culoare controversată. Pe de o parte este asociată demonilor, vrajitoarelor; pe de altă parte durabilitaţii şi încrederii. Pe de o parte inspiră autoritate şi putere, pe de altă parte disperare, jale. Pe de o parte simbolizează răutate şi activitaţi criminale; pe de alta parte constanţă, prudenţă şi înţelepciune.
Negrul este culoarea preferată a multor oameni. Unii poartă negru pentru că este o culoare formală şi inspiră putere. Preoţii, dimpotriva, poartă negru pentru a-şi arăta supunerea faţă de Dumnezeu. Alţii poartă negru întrucât îi face să arate mai subţiri. Mult timp hainele negre au fost un simbol al stilului, sofisticării.
Albul simbolizează puritate, castitate, inocenţa. Din această cauză rochia traditională pentru mirese este albă. De asemenea simbolizează şi curăţenia. Doctorii, asistentele, laboranţii poartă alb pentru a sugera un mediu steril.
Verdele
are multe semnificaţii. Cel mai des este folosit pentru a simboliza natura. Prin corelaţie simbolizează şi viaţa, tinereţea, renaşterea, speranţa şi vigoarea. În Evul Mediu miresele purtau verde pentru a simboliza fertilitatea.
Verdele este culoarea pe care ochiul o acceptă cel mai uşor şi poate îmbunataţi vederea. Este o culoare care are un efect neutru asupra psihicului uman. Această culoare este utilizată în camerele unde asteaptă oamenii care vor fi filmaţi pentru a apărea la televizor. Verdele este deseori utilizat şi în spitale întrucât relaxează pacienţii.
Portocaliul
este asociat caldurii, mulţumirii, prosperitaţii şi onestitaţii. El pare puternic şi generos.

luni, 11 februarie 2008

Din nou şcoală. Cu părere de rău spun că vacanţa s-a terminat.Mai sunt câteva ore şi trebuie să mă îndrept spre şcoală.
Totuşi sunt nerăbdătoare să-mi revăd colegii.

duminică, 10 februarie 2008

Casa memorială George Coşbuc




De curând am văzut un reportaj despre casa memorială a lui George Coşbuc.

Comuna Coşbuc, sat Coşbuc: Muzeul memorial “George Coşbuc”, profil: memorial, istoria literaturii, unde sunt expuse obiecte aparţinând poetului, mobilier din casa părinţilor, cărţi, ediţii ale operei sale etc.

Muzeul, monument istoric, este amenajat în casa părintească, care a fost construită în sec. XIX. În curtea muzeului se află bustul poetului, realizat de Oscar Han.









Cu toate acestea nu-mi venea a crede că acum nimeni nu se mai ocupă de acest monument istoric:acoperişul nu-l mai poate proteja iar instalaţia electrică este un adevărat pericol pentru turişti.





;;