Când vine vorba de matematică (de ora de mate, de proful de matematică, de absolventul facultăţii de mate sau când aducem în discuţie numele unui adevărat matematician) reacţia celor mai mulţi dintre noi e aceeaşi: mă doare capul...şi la ce o folosi să ştim noi toate astea... eu nu înţeleg...
Se apropie sesiunea, se apropie bacul, dar câţi dintre noi ştim că fără o alimentaţie sănătoasă, oricât ne-am strădui să învăţăm nu putem avea randament maxim?
Aşadar, aduc în atenţie câteva indicaţii şi detalii despre alimentele de bază pentru ca împreună să descoperim proprietăţile lor benefice asupra organismului. Menţionez că informaţiile complete se găsesc pe site-ul www.romedic.ro.
Carnea - e principala sursă de proteine de calitatea I dar nu conţine nici un gram de fibre sau glucide
- se recomandă a fi gătită umed, de 2-3 ori pe săptămână
- consumată excesiv duce la supraponderalitate
- evitaţi carnea prjită sau afumată pentru că e toxică, nedigerabilă, cancerigenă
- evitaţi mezelurile, salamurile pentru că sunt un adevărat cocktail de conservanţi, coloranţi,
amelioratori de gust
-întreţine buna funcţionare a sistemului nervos, sporeşte concentrarea şi atenţia
- ameliorează sănătatea mentalo-psihică, e antidepresiv, antiobsesional
Peştele -deosebit de nutritiv
- se recomandă gătit umed (fiert) de 3-6 ori pe săptămână
- acizii omega 3 AEP şi ADH stimulează şi întreţin sănătatea gândirii şi a emoţiilor, tratează depresia, influenţează pozitiv atenţia, concentrarea, învăţarea, memorizarea şi inteligenţa
- induc o stare de bine, de calm
Oul - conţine toţi aminoacizii esenţiali, proteine de cea mai bună calitate, vitamine, minerale
- menţine sănătatea sistemului nervos
- se recomandă fiert sau prăjit fără ulei (proteinele se coagulează datorită căldurii, aşadar se poate
găti "ochi" fără ulei)
- nu consumaţi mai mult de 4 ouă pe săptămână
- nu trebuie fiert tare pentru a nu crea indigestie
Laptele - singurul aliment complet (conţine toate categoriile de substanţe nutritive)
- se recomandă a se consuma cu paste făinoase (pâine, spaghete, macaroane) de 10-14 ori pe săptămână
- tratează depresia, diareea, anxietatea, constipaţia, respiraţia urât mirositoare
- brânza previne apariţia cariilor
Cerealele şi pastele făinoase - cele mai importante elemente ale alimentaţiei
- oferă saţietate datorită procesului lent de absorbţie a amidonului
- se recomandă în amestec cu lapte, peşte, brânzeturi, zilnic
- evitaţi consumul de pâine proaspătă pentru a nu avea probleme legate de indigestie, balonare ( pâinea consumată trebuie să fie veche de cel puţin o zi, pentru că drojdia conţinută îşi închei procesul de fermentaţie după 24 ore)
Fructele - mura încetineşte procesul de îmbătrânire a creierului
- zmeura neutralizează substanţele tozice din fumul de ţigară şi din alimentele rafinate
- grapefruitul regenerează părul şi decongestionează pielea
- mandarina tratează insomnia provocată de stres, are proprietăţi sedative
- para reduce pofta de dulce, e denumită desertul supraponderalilor, nu îngraşă
- piersica are efecte benefice pentru cavitatea bucală, sistemul nervos
- sâmburele de caisă are o cantitate suficientă de cianură cât să producă paralizie, tulburări respiratorii şi în final deces
Ciocolata - nu consumaţi zilnic, nici chiar ocazional în exces, ci rar şi cu moderaţie deoarece duce la dependenţă datorită unei substanţe care în doze mari are acelaşi comportament chimic precum canabisul
- în cantităţi moderate, are proprietăţi tonifiante, antidepresive şi îmbunătăţeşte memoria
Cafeaua - creşte cu 10% viteza de transmisie a informaţiilor spre creier, sporind concentrarea, atenţia, eficacitatea gândirii
- cofeina blochează o substanţă secretată seara de organism şi astfel are rol de calmare şi de încetinire a activităţii creierului...tocmai de aceea, consumul după ora 15-16 produce insomnie
Vanilia -are proprietăţi antidepresive
- tratează pofta de dulciuri (simpla mirosire a unui recipient în care e depozitată esenţa de vanilie inhibă această poftă)
Cu aceste lămuriri, şi dacă ţinem cât de cât la organismul nostru, să încercăm să mai renunţăm la Shaorma, Pepsi, BigMac, Coca Cola şi alte gunoie, pardon, alimente nesănătoase ca acestea, în favoarea celor cu adevărat nutritive.
...povestioară cu tâlc...
Într-o dimineaţă, un tânăr artist intră într-o cafenea, fiind foarte entuziasmat că a fost angajat să picteze portretul unui om cu bani care avea o firmă de construcţii. În timp ce îşi savura cafeaua bucuros, văzu un ziar lăsat pe masa vecină în care era tipărit cu litere mari următorul titlu: "VIN VREMURI GRELE". Începu să se gândească tot mai mult la aceste cuvinte.
Patronul cafenelei trecu să-l salute şi văzându-l îngrijorat, îl întrebă dacă s-a întâmplat ceva. Acesta i-a răspuns trist că trebuie să plece, căci "vin vremuri grele", aşa că trebuie să muncească la lucrarea lui. Patronul începu să se macine că poate chiar "vin vremuri grele". Devenea din ce în ce mai îngrijorat pe măsură ce se gândea la vorbele tânărului. Îşi sună apoi soţia rugând-o să nu se supere dar că trebuie să-şi anuleze comanda pentru rochia cea nouă, deoarece este cam scumpă şi s-au anunţat "vremuri grele". Aceasta sună la magazinul unde îşi comandase rochia şi o rugă pe patroană să-i anuleze comanda. Îşi ceru scuze dar..."Vin vremuri grele" şi trebuie să facă economii.
Patroana n-a avut încotro şi a anulat comanda, dar îşi aminti că a auzit ea la ştiri că "Vin vremuri grele", aşa că a sunat imediat la firma de construcţii pe care o angajase pentru executarea unei lucrări de extindere a magazinului. L-a anunţat pe constructor că va renunţa pentru moment la executarea unei lucrări, deoarece "vin vremuri grele" şi nu-şi poate asuma un asemenea risc în acest moment.
Constructorul s-a întristat la auzul acestei veşti, motiv pentru care s-a grăbit să-l sune pe tânărul artist spunându-i că doreşte anularea comenzii pentru portret, întrucât "vin vremuri grele" şi acesta nu este un moment potrivit ca să-şi cheltuie banii pe lucruri artistice.
Copleşit de supărare, tânărul artist a acceptat cu resemnare vestea, că doar s-a întâmplat aşa cum a anticipat. Simţindu-se trist, porni înspre cafeneaua favorită să-şi înece amarul cu un pahar de vin.
În timp ce stătea din nou la masa lui, zări ziarul pe care scria "VIN VREMURI GRELE". De data asta s-a ridicat şi a luat ziarul pentru a-l cerceta mai bine. Data ziarului era de acum 7 ani. Cineva despachetase farfurii pentru restaurant.
Gândurile şi modul nostru de a ne raporta la lumea înconjurătoare au o mare influenţă asupra noastră cât şi asupra celor de lângă noi. Stările noastre sufleteşti pot influenţa mediul înconjurător şi uneori chiar în mod ireversibil!
Susţinut de: "Imperioso" Chamber Orchestra şi corul "Vox Medicalis" al studenţilor în Medicină şi Farmacie
Dirijor: Tudor Ionescu
Solişti:
Ana Cebotari-soprană
Alexandra Tărniceru-soprană
Ionuţ Popescu-tenor
Alexandru Vasile-bariton