vineri, 18 mai 2012



Ei bine, somnul este esenţial pentru sănătatea noastră şi tocmai din această cauză s-au făcut numeroase studii cu scopul de a descoperi programul unui somn sănătos. Cercetările au arătat că 6-8 ore de somn pe noapte, nici mai mult dar nici mai puţin, sunt suficiente pentru o bună funcţionare a întregului organism. În plus, perioada de maximă refacere este între orele 22:00 şi 02:00, aşa că se recomandă să nu evităm acest interval orar. Pe lângă faptul că atunci şi numai atunci este secretat un hormon foarte important (în special pentru copii) somnul început înainte de miezul nopţii este cu mult mai reconfortant.


În ceea ce priveşte odihna de după amiază, se ştie cu certitudine că are un rol deosebit de important. Aşadar somnul din timpul orelor 15:00-16:00 ajută creierul să se elibereze de tot ce-a acumulat (în sens negativ) pe parcursul primei părţi a zilei. Odihna de după amiază poate să varieze între 15-60 minute, cât este durata recomandată. În plus, nu trebuie trecut că vederea faptul că după ora 17:00 somnul nu mai este un factor benefic ci din contră îngreunează toate funcţiile organismului.

miercuri, 16 mai 2012


Inima mea e uşoară...inima mea parcă zboară...inima mea nu e-ntreagă dacă nu eşti tu! zâmbetul tău e tot ce-mi doresc...şi sufletul meu ţi-l dăruiesc! Toate razele de soare vin să te cunoască...toate apele cerului să te-nvelească...
                                                 
                                                    Holograf "Inima mea nu-i întreagă dacă nu eşti tu"



pentru tine ce e important?


Un orăşean primeşte vizita unui prieten al său dintr-un sat îndepărtat şi merg în centrul oraşului. Era ora amiezii iar străzile erau pline de oameni. Maşini claxonând, taximetre ce luau curba cu viteză, sirene ce se apropiau sau se depărtau, sunete ale oraşului care parcă te asurzeau. Dintr-o dată săteanul îi spune:

- Am auzit un greiere.
- N-ai cum să auzi un greiere în tot vacarmul ăsta! i-a spus 
orăşeanul.
- Sunt sigur, am auzit un greiere! a insistat săteanul.
- Asta-i o nebunie! a răspuns prietenul.

Săteanul a ascultat cu atenţie un moment după care a trecut strada spre o zonă unde se aflau câţiva copaci. a căutat împrejur şi a găsit micul greiere. Prietenul său a rămas uimit.


- E incredibil! Trebuie să ai un auz supraomenesc!
- Nu! a spus săteanul. Urechile mele nu sunt diferite de ale tale. Totul depinde de ce asculţi cu ele.
- Dar nu se poate! a continuat prietenul. Eu n-aş putea auzi un greiere în acest zgomot!
- Depinde de ceea ce este important pentru tine, a venit imediat răspunsul. Dă-mi voie să-ţi arăt.


A băgat mâna în buzunar şi a scos câteva monede pe care le-a lăsat să cadă discret pe asfaltul  trotuarului. Atunci, cu tot zgomotul asurzitor al oraşului, au remarcat că toţi oamenii de pe o rază de 5 metri au întors capul privind în jur dacă nu cumva banii căzuţi erau ai lor.

- Înţelegi ce am vrut să spun? a continuat săteanul...

Totul depinde de ceea ce este important pentru tine.

Ascultând zi de zi la televizor "ştiri" politice şi/sau diverse tragedii, catastrofe, etc...URECHEA, CARE ESTE PRELUNGIREA CREIERULUI NOSTRU, se fixează pe tot ce este rău, urât, nefolositor...

Ni se induce Frica!

Devenim neputincioşi, temători (de avion, de vânt, de frig, de mâncare, de oamenii de lângă noi şi ce este mai rău, de sentimentele noastre) şi...NU ŞTIM DE UNDE...CÂND...ŞI CUM...

Răspunsul este:
UITE AŞA: ascultând aşa zisele "informaţii", care de fapt sunt praf în urechile noastre,
ne lăsăm prinşi  în această capcană.
Toată ziua spunem: e greu..., oamenii sunt răi...trăim într-o lume nesigură...nu am încredere în nimeni...etc


Şi în tot acest timp, greierii cântă, frunzele foşnesc, apele curg şi noi...nu le mai auzim!

duminică, 13 mai 2012


Să facem puțină mișcare...

Amatori dar și împătimiți ai sportului, tineri sau mai puțin tineri (cel mai în vârstă concurent are 79 ani )  au participat azi la cea de-a XX-a ediție a Crosului Universității din București, acțiune susținută de Intact Media Academy. Pentru cei peste 2500 de concurenți evenimentul s-a dovedit a fi unul constructiv: pe lângă faptul că s-au distrat făcând sport, au primit premii și au plecat acasă mai voioși, mai sănătoși și cu bateriile încărcate...

















Știați că:
Mișcarea fizică acţionează şi asupra creierului? 
Sportul ne oferă astfel o viaţă sănătoasă iar exerciţiile stimulează sistemul nervos şi păstrează agilitatea creierului. Capacitatea de memorare poate fi îmbunătăţită oricând prin intermediul sportului fizic şi mental.

;;