Ce să vă spun?Subiectele de biologie au fost uşoare,doar că timpul a fost parcă prea scurt.
Azi e o zi foarte importantă.În seara asta MOŞ NICOLAE va sosi cu siguranţă pe la toţi.
In noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Moş Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm şi sunt cuminţi, lasându-le în ghete dulciuri şi alte daruri, însă tot el este acela care-i pedepseste pe cei leneşi şi neascultatori. În dimineaţa de Sf. Nicolae, copiii cuminţi găsesc daruri în ghetuţe. E un obicei vechi, nu numai la români, de a face cadouri în această zi. Spre deosebire de Moş Craciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată. De altfel, povestea darurilor împarţite pe furiş în această noapte începe din vechime.
Sfântul Nicolae si aghiotantul sau Ideea de moş care aduce daruri copiilor a aparut în Scandinavia, cu multe mii de ani înainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care calatorea prin toata lumea, în timpul iernii, călare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni si pedepsindu-i pe cei rai. Deşi în creştinism s-au pierdut aceste poveşti, în conştiinţa oamenilor ele au ramas prin existenţa unor personaje cum ar fi Sfântul Nicolae şi Moş Craciun.
''Soarta nu vine daca nu-i deschizi usa.''
(''Cartea nuntii''de G.Calinescu)
DECEMBRIE - ziua nationala a Romaniei.
La multi ani ! tuturor romanilor.
"Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adînciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani.
Acum ori niciodată să dăm dovezi în lume
Că-n aste mîni mai curge un sînge de roman
Şi că-n a' noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian.
Înalţă-ţi lata frunte şi caută-n giur de tine,
Cum stau ca brazi în munte voinici sute de mii;
Un glas ei mai aşteaptă şi sar ca lupi în stîne,
Bătrîni, bărbaţi, juni, tineri, din munţi şi din cîmpii.
Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
"Viaţa-n libertate ori moarte!" strigă toţi.
Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate
Şi oarba neunire la Milcov şi Carpaţi
Dar noi, pătrunşi la suflet de sfînta libertate,
Jurăm că vom da mîna, să fim pururea fraţi.
O mamă văduvită de la Mihai cel Mare
Pretinde de la fii şi-azi mînă d-ajutori,
Şi blastămă, cu lacrămi în ochi, pe orişicare
În astfel de pericul s-ar face vînzători.
De fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă,
Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
Cînd patria sau mama, cu inima duioasă,
Va cere ca să trecem prin sabie şi foc.
N-ajunge iataganul barbarei semilune,
A' cărui plăgi fatale şi azi le mai simţim;
Acum se vîră cnuta în vetrele străbune,
Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim.
N-ajunge despotismul cu-ntreaga lui orbie,
Al cărui jug de seculi ca vitele-l purtăm;
Acum se-ncearcă cruzii, cu oarba lor trufie,
Să ne răpească limba, dar morţi numai o dăm.
Români din patru unghiuri, acum ori niciodată,
Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri.
Strigaţi în lumea largă că Dunărea-i furată
Prin intrigă şi silă*, viclene uneltiri.
Preoţi, cu crucea-n frunte, căci oastea e creştină,
Deviza-i libertate şi scopul ei preasfînt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decît să fim sclavi iarăşi în vechiul nost' pămînt."
Andrei Mureşanu
1
Ochiul-cate lucruri se pot spune despre acesta. Privirea nu te inseala niciodata. Chiar daca vrei sa arati ca esti fericit in ochi ti se citeste tristetea. Deci ochii reprezinta oglinda sufletului.
Ochii albastri Desi toata lumea isi doreste sa aiba ochi albastri, persoanele cu ochi albastri nu sunt de obicei persoanele care reusesc cel mai bine in viata. Nu sunt persoane deosebit de preocupate de cariera si in general sunt destul de emotive.
Persoanele cu ochi albastri vor fi deosebit de romantice si de emotionale. Se bazeaza in situatii limita mai mult pe intuitie decat pe logica si sunt mai degraba impulsive decat cugetate si analitice. Nu sunt nici foarte critice si nici nu le place sa analizeze lucrurile in profunzime.
In general, persoanele cu ochi albastri sunt destul de emotive si timide, neputandu-se exterioriza prea usor. Nu sunt in general prea sociabile si le este greu sa intretina relatii cu cei din jur intr-o prima faza.
O data ce au inceput sa se obisnuiasca cu anturajul vor deveni mai calde, dar nu sunt totusi genul care sa lege prietenii de lunga durata. Familia si dragostea sunt foarte importante pentru ei si in aceste domenii nu vor da in nici un caz dovada de superficialitate.
Ochii caprui
In jurul nostru, persoanele cu ochi caprui sunt cele care predomina. Culoarea este la fel de intensa, se spune, ca si personalitatea. Culoarea capruie a ochilor imprima personalitatii hotarare si ambitie.
Persoanele cu ochi caprui sunt deosebit de perseverente si fac totul pentru a obtine ceea ce isi doresc. Sunt adevarati luptatori si se concentreaza foarte mult pe cariera si pe obtinerea bunastarii materiale. Sunt persoane analitice si rationale, care se bazeaza in viata si in confruntari pe analiza logica.
In ceea ce priveste relatiile, sunt in general persoane extrovertite, sincere si generoase. Le place sa intretina relatii de durata si nu isi pierd timpul cu relatii superficiale, de pe urma carora vor ramane doar amintiri si nimic altceva.
Persoanele cu ochi caprui sunt deosebit de energice, mereu in priza si foarte organizate. Marele lor defect va fi insa incapacitatea de a-si exprima sentimentele. Desi sunt sociabili si leaga prietenii foarte usor, nu sunt genul de persoane calde, care sa exprime usor ceea ce simt. Un alt defect ar fi inconstanta in relatii. Nu sunt deosebit de fidele si este foarte greu pentru ei sa ramana mai mult timp prinsi in aceeasi relatie.
Ochii verzi
Persoanele cu ochi verzi sunt in general misterioase si deosebit de senzuale. Stiu sa flirteze si le este foarte usor sa seduca. Temperamentali si pasionali, cei cu ochi verzi vor reusi foarte usor sa ii atraga pe cei din jurul lor.
Nu sunt excesiv de ambitiosi, dar sunt perseverenti si tenace. Atunci cand si-au fixat un obiectiv il vor urma pana la capat. Stiu sa isi urmareasca scopurile si sunt deosebit de iscusiti in afaceri. Nu pot fi opriti prea usor atunci cand si-au pus ceva in cap.
In relatiile de dragoste, sunt constanti si fideli atunci cand sunt convinsi ca si-au gasit jumatatea. Dragostea este pentru ei o prioritate si nu vor sta intr-o relatie daca aceasta nu va exista.
Din pacate, persoanele cu ochi verzi au doua defecte majore: nesinceritatea in relatiile cu cei din jur si instinctul vindicativ. Atunci cand cineva le-a facut un rau, urmarea nu poate fi din punctul lor de vedere decat razbunarea. Sunt orgoliosi si nu pot lasa o fapta sa treaca nepedepsita.
TOAMNA-ploaie,vant,noroi.Nimic nu poate fi mai sumbru decat acest anotimp rece.Privirea peisajului bogat in nuante aramii de la fereastra ma trimite cu gandul la una din poeziie lui Octavian Goga care imi placea foarte mult inainte.
Toamna
Octavian Goga
Văl de brumă argintie
Mi-a împodobit grădina
Firelor de lămâiţă
Li se uscă rădăcina.
Peste creştet de dumbravă
Norii suri îşi poartă plumbul,
Cu podoaba zdrenţuită
Tremură pe câmp porumbul.
Şi cum de la miazănoapte
Vine vântul fără milă,
De pe vârful şurii noastre
Smulge-n zbor câte-o şindrilă.
De viforniţa păgână
Se-ndoiesc nucii, bătrânii,
Plânge-un pui de ciocârlie
Sus pe cumpăna fântânii.
Îl ascult şi simt subt gene
Cum o lacrimă-mi învie:
- Ni se-aseamănă povestea,
Pui golaş de ciocârlie.
Nu v-ati pus niciodata intrebarea care sunt originile prenumelui vostru?
Lavinia-un prenume feminin modern,intrat in onomastica noastra odata cu moda prenumelor latinesti. Lavinia era un nume de veche traditie la romani. Dupa legenda, fica regelui Latinus,Lavinia este sotia lui Enea.
De foarte multa vreme, Lavinia a fost pusa in legatura cu toponimul Lavinium (veche asezare italica,considerata de unii specialisti ca identica cu Laurentium. Cu siguranta ca toponimul este primar iar numele personal doar o creatie pe baza acestuia.
Inca obscur din punct de vedere etimologic Lavinium este probabil un nume preroman.
La un an de la tragedia care i-a luat dintre noi pe Laura Stoica si Cristian Margescu, prietenii si-i amintesc cu drag.
Cel mai important proiect al artistei, un copil, cadou primit de Craciun, a fost intrerupt de accidentul din 9 martie 2006.
Laura Stoica s-a nascut pe 10 octombrie 1967 si, pasionata fiind de muzica, in 1986 a absolvit cursurile de canto clasic, cu profesorul Emil Niculescu, la Scoala Populara de Arta din Targoviste. In perioada anilor 1987-1991, Laura Stoica a participat la toate concursurile muzicale organizate in Romania pentru tinerele talente. In 1990, la Festivalul de la Mamaia, Laura se lansa in lumea muzicala, anul urmator fiind declarata cea mai buna solista pop-rock, iar melodia “Un actor grabit”, de Bogdan Cristinoiu, melodia anului.
Cu o tenacitate impresionanta, Laura s-a impus atat in fata juriilor de specialisti, cat si a iubitorilor de muzica pop. Laura Stoica s-a afirmat ca o vedeta consacrata, o cantareata originala, cu o voce bine formata, cu o interpretare nuantata si cu un joc scenic modern. Un alt pas in cariera ei artistica l-a facut in 1989, cand a devenit solista a teatrului de revista “Toma Caragiu” din Ploiesti, timp de un an. Chiar daca muzica a ramas pe primul loc, Laura a fost atrasa si de teatru, astfel incat in anul 2000 a absolvit Facultatea de Teatru, Sectia Arte, din cadul Universitatii Ecologice din Bucuresti, in clasa Adrianei Popovici, fiind licentiata in Arta-Actorie, Universitatea Ecologica Bucuresti (anii I - II: dr. prof. univ. Adriana Popovici; anii III - IV: profesorii C-tin Codrescu, Vlad Radescu, Doru Ana). Premiile si turneele i-au luminat viata Laurei, aducandu-i acesteia suces atat in tara, cat si in strainatate. Laura a fost cea care a purtat rockul romanesc de-a lungul anilor in alte tari.
Visul de Craciun, spulberat intr-o clipa
Laura Stoica a crezut ani de-a randul ca nu poate avea copii si sfarsise prin a se impaca cu acest gand. Stia ca pentru tot ceea ce ne ofera viata trebuie sa platim un pret si credea ca acesta ar putea fi pretul pe care ea trebuie sa-l plateasca pentru talentul si cariera ei. Sarcina a fost un minunat cadou de Craciun, cel mai frumos dar pe care l-a primit vreodata. Insa nici ea si nici logodnicul ei, Cristian Margescu (n. 1970), baterist in trupa Laurei, nu au vrut sa faca acest anunt pana cand nu au avut certitudinea ca totul decurge normal. “Copilul se va naste in septembrie, iar pana la venirea lui pe lume sunt hotarata sa-mi respect toate angajamentele privind concertele si sa pregatesc un nou album. Este felul in care vreau sa-i urez bun venit primului meu copil”, a marturisit vedeta. Soarta, insa, a avut alte planuri. Pe 9 martie 2006, Laura Stoica si logodnicul ei si-au pierdut viata intr-un accident de circulatie.
Artista stia sa traiasca clipa
Ii placea sa calatoreasca. A locuit in America timp de trei ani, unde a sustinut mai multe concerte. La New York, unde a stat cel mai mult, a resimtit cu durere profesionalismul de care dau dovada americanii. Artista spunea ca nu exista actor american care sa nu stie sa cante si sa danseze foarte bine, “trebuie sa fii un artist complet, pentru ca e o concurenta acerba”. Laura a mai calatorit in Spania si Kuweit. Avea o colectie de filme si DVD-uri cu concerte ale marilor artisti. A dat o fuga pana la Budapesta pentru o zi, ca sa-l vada pe Peter Gabriel live. Nu oricine ar face asta, insa ea era omul impulsului.
Laura, un actor mult prea grabit
S-au spus multe despre Laura Stoica, insa cel mai important lucru este faptul ca publicul a iubit-o inca de la debutul ei in lumea muzicala, iar vocea ei a cucerit iremediabil atat juriile de specialisti, cat si iubitorii de muzica pop-rock. Cu trecerea timpului, popularitatea si numarul admiratorilor ei au crescut constant. Cea care si-a trait viata ca “un actor grabit” a fost si va ramane prima doamna a rockului romanesc.
E un sentiment dulce acesta.
Simtirea dragostei, ades nebuna
Varsa apelor vapaie,
Si eu cu panzele sufletului umflate de dor
Pe cand iese dulcea luna
Te caut pretutindeni si lucrurile vin,
Si pieptul mi-l strang si ma dor.
Nime-n lume nu ne stie
Dulcea dragoste balaie,
Tanguiosul bucium suna
Fermecat si dureros,
Ochii tai sunt plini de mila
Parul tau ti se desprinde,
Iar rasufletu-mi se pierde
Simte-a lui singuratate.
Da, te-as iubi cum ma iubesti si tu
Chip de inger dragalas.
Nu ti-ai dat seama, si de-abia
Esti tanara, trufasa si frumoasa.
Te-ai asteptat valvoarea sa ma ia
Si iata m-am trezit
Cu plansii ochi si cu atati fiori.
Poti sa blestemi si sa ma certi,
M-am prefacut ca nu inteleg,
Ma vrei al tau si-atat si nu-ti mai pasa.
Pentru occidentali, dragonul este o forta malefica, dar pentru chinezi el este aducator de noroc si prosperitate. Inca din timpul dinastiei Yin Shang (sec. XV-XI i.Hr.), simbolul dragnului era asociat cu puterea imperiala, dar putea fi utilizat si de inaltii demnitari, in decorarea palatelor sau in vestimentatie. Mult mai tarziu, in timpul dinastiei Han (202 i.Hr.-195 d. Hr.), dragonul a devenit simbolul exclusiv al autoritatii imperiale supreme.
Se spune ca Liu Bang, intemeietorul dinastiei, a fost fiul unei chinezoaice si al unui dragon. Astfel, nu este de mirare ca tronul imparatului a inceput sa fie de numit "tronul Dragonului", iar cultul dragonului a devenit tot mai puternic. Intre 1862-1890, simbolul dragonului a aparut pe steagul dinastiei Qing. Aceasta avea sa se stinga in 1912, cand PuYi, ultimul imparat al Chinei, a fost obligat sa abdice. De-a lungul timpului, imaginea dragonilor a cunoscut o serie de transformari: cele mai vechi reprezentari sunt ale unor creaturi fioroase, cele din timpul dinastiei Han accentueaza ideea de maretie, iar cele din timpul dinastiei Tang (618-907) subliniaza ideea de protectie pe care dragonii o asigura celor ce cred in ei.
Dar, dincolo de astfel de detalii, dragonul este, de fapt, o combinatie de animale: are cap de camila, coarne de cerb, urechi de taur, ochi de demon, gat de sarpe, burta de broasca, labe de tigru, gheare de vultur si corpul acoperit cu solzi de crap. Se spune ca, inainte de a veni pe lume, puiul de dragon sta in ou timp de 3000 de ani: 1000 de ani in adancul muntelui, 1000 de ani in mare si 1000 de ani in ogorul unui taran. Dupa aceea, puiul incepe sa zboare prin lume (chiar daca nu are aripi!), iar oul se transforma intr-o stanca stralucitoare si frumos colorata. Potrivit unei legende, dragonii pot fi impartiti in: "Shen Long", "Di Long" si "Fun Can Long".
Primii au culoarea cerului si se plimba prin vazduh, dar nu pot fi vazuti de oameni. Ei "conduc" vantul, norii si ploaia, de care depind recoltele. "Di Long" guverneaza raurile, lacurile si izvoarele si locuiesc in castele construite sub ape. Muritorii care reusesc sa ajunga acolo pot sa ceara orice, iar dorintele le sunt indeplinite. "Fun Can Long" traiesc in pesteri si raspund de toate pietrele si metalele pretioase de pe pamant. O alta legenda spune ca exista 5 "tipuri" de dragoni: cei care ii protejeaza pe zei si pe imparati, cei care stapanesc vantul si ploaia, cei care tin sub control raurile si marea, cei care pazesc bogatiile pamantului si Marele Dragon, care locuieste in cer si aduce ziua si noaptea. Despre dragoni se mai spune ca pot sa ia orice infatisare, ca intr-o clipita se pot face mici, cat un fir de praf, pentru ca in clipa urmatoare sa devina uriasi, cat spatiul dintre cer si pamant, si ca ocrotesc oamenii, recoltele si casele.
Pot face (aproape) orice. Nu pot sa vorbeasca, dar stiu sa isi faca simtita prezenta, chiar si atunci cand aleg sa ramana invizibili. Dar de unde au atata putere? Se pare ca perla pe care fiecare dragon o poarta la gat este cea care ii ajuta mereu. Iar perla, pentru chinezi, este simbolul Intelepciunii.
Pe scurt
Legende, simboluri...
Cei 9 fii ai Dragonului:
Se spune ca au infatisari diferite. Cel mai mare este asemeni unei testoase, simbolul rabdarii. Al doilea este tigru, simbol al dreptatii. Al treilea are infatisarea unei soparle care poate iesi din orice incurcatura. Al patrulea este asemeni unui melc, simbol al sigurantei sugerate de "casuta" purtata in spate, iar al cincilea este un dragon galben, iubitor al muzicii. Cel de-al saselea fiu este asemeni tatalui sau, simbol al autoritatii, iar cel mai mic este un lup, dornic sa "vaneze" si sa acumuleze.
Dragonul cu carapace:
Este un puternic talisman, de oarece imbina curajul si puterea dragonului cu intelepciunea testoasei.
Castelul Bran, unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala din Romania, cu functii istorice, militare si economice, este cunoscut de catre turistii din intreaga lume drept Castelul lui Dracula.
Majoritatea turistilor, dupa ce viziteaza Castelul Bran, pleaca dezamagiti ca nu l-au intalnit pe Dracula-Vampirul care suge sangele oamenilor, cunoscut din filme si asociat cu figura domnitorului roman Vlad Tepes-Dracula.
Nu-l intalnesc pentru ca vizitatorii nu fac distinctie intre o realitate istorica si o povestire la originea careia stau atat personajul din romanul Bram Stoker, intitulat Dracula, in care actiunea are la baza credintele populare despre strigoi si vampiri cat si legendele despre Vlad Tepes, in special acelea care-l prezinta ca pe un voievod crud.
Cat e Siriul de mare
N-are drumuri mergatoare
Hai Buzau, Buzau.
N-are apa mergatoare,
Numai apa curgatoare
Hai Buzau, Buzau.
Apa curge printre dealuri,
Dorul mandru-l duce-n valuri
Hai Buzau, Buzau.
Du Buzau si al meu dor
La mandruta in pridvor
Hai Buzau , Buzau.
Si il lasa in gradina ,
Ca mandra cu el s-alina
S-ai Buzau,Buzau
Si i-l lasa in cerdac ,
Mandrutii sa-i fiu pe plac
Hai Buzau, Buzau.
Hai Buzau,Buzau , un cantec cu o mare incarcatura sentimentala.L-am cantat cu cateva zile in urma la ora de romana. Ne-am straduit sa il interpretam bine si cred ca am reusit ,ai mult sau mai putin.
''Pe cata vreme in apus, sufletul intrevede un sfarsit, clipele cele din urma ale unui foc ce se stinge...''
(''Viata la tara''de Duiliu Zamfirescu)
''Nimic nu trece din lumea ideala in cea fenomenala fara sa nu piarda din farmec.''
(''Viata la tara'' de Duiliu Zamfirescu)
Astazi am avut o ora interesantade religie. Doamna ne-a adus niste materiale pe care le-am citit cu mare curiozitate. Am aflat o multime de lucruri noi. Stiati ca Valentin's day este un pacat? Ei bine nici eu nu stiam.
Exista multe istorioare despre asta dar nici una nu este concreta.Oricum sarbatoarea importata a devenit cunoscuta si la noi.Ziua indragostitilor nu poate trece fara a darui cuiva o floare.
Dar ce simbolizeaza florile?
trandafirul rosu-dragoste arzatoare
nufarul-indiferenta
hortensia-capricii
trandafirul alb-puritate
dalia-recunostinta
crinul-sentimente pure
trandafirul galben-prietenie
gladiola- vreau sa-ti dau intalnire
bujorul-simbolul sinceritatii
Azi a fost mult asteptata seara in care noi, toti cei din clasa mea, impreuna cu doamna noastra diriginta am mers la teatru pentru a vedea piesa intitulata "Uzina de placeri SA''. Am fost pacut impresionata, mai ales pentru ca pe scena au jucat mari actori ai teatrului "Nottara": inegalabilul Virgil Ogasanu, Crenguta Hariton, faimosul Dan Bordianu si Ilie Anda.
Regizor:Alexandru Berceanu
Scenograf:Isa Isbasescu.
Pentru ca actorii erau grabiti iar afara ploua, nu am putut lua autografe.Nu am fost dezamagita dar nici nu m-ar fi deranjat daca obtineam un autograf.